2013. május 19., vasárnap

Andropauza - muška menopauza

Menopauza je poznato stanje koje pogađa sredovječne žene. Danas sve više liječnika vjeruje kako i muškarci prolaze kroz menopauzu. Stanje kod muškaraca, koje odgovara ženskoj menopauzi, nazivaju andropauza, a odlikuje se umorom, pretjeranom osjetljivošću i smanjenim seksualnim nagonom.
Dr. Malcolm Carruthers iz Londona, po struci androlog, razvio je intenzivno liječenje hormonom testosteronom kojim liječi poremećaje u andropauzi i pomaže muškarcima da vrate mladost i snagu. Po njemu andropauza može pogoditi i muškarce od 35. godina, ali je najčešća u pedesetim godinama.
Jedni vjeruju da je uzrok andropauze smanjena razina testosterona, dok se drugi pitaju što je to normalna razina testosterona i treba li ove simptome uopće liječiti spolnim hormonom.

Mnogi liječnici sumnjaju u postojanje andropauze. Endokrinolog dr. David Hurley kaže da, iako je testosteron odgovoran za seksualni nagon, kod starijih pacijenata vjerojatno nije glavni uzrok tegoba jer se u toj dobi muškarci više oslanjaju na mozak nego na testise. On vjeruje da se kod nekih muškaraca radi o psihičkom problemu.
Naravno, treba uzeti u obzir i ozbiljne nuspojave koje može uzrokovati intenzivno liječenje testosteronom. Ako se muškarcima s rakom prostate daje testosteron, karcinom jako brzo raste. Još nije poznato mogu li nadomjesci testosterona također uzrokovati rak prostate.
U svakom slučaju, ako se netko i odluči na intenzivnu terapiju testosteronom u svrhu prevladavanja andropauze, potreban je intenzivan liječnički nadzor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése