2013. május 19., vasárnap

Preljuba

Generalno, preljuba ili afera je vrlo moćna zavisnost koja može uticati na potpuno iskrivljenu sliku realnosti, usled pojačane požude i strasti za ljubavnikom/com. Ipak. Šta je tačno afera – u bračno/partnerskom odnosu?
Preljuba je svaki vid seksualnog kontakta i/ili emotivnog odnosa sa osobom sa kojom nisu u braku. Šta to znači? Kombinacija za jednu noć, afera sa posla, čak i laki peting, emotivno druženje koje prelazi granicu “prijateljskog” a koje se krije od partnera…sve se to može nazvati i jeste preljuba.
Situacije u kojima raste adrenalin, pojačavaju se zanos i uzbuđenje, pomišljate da ste neko drugi…su situacije koje povređuju partnera i decu (ako ih imate). Razloga (izgovora) za preljubu ima dosta, poenta je izbeći ih i postaviti se iznad, biti čist i pošten prema sebi i drugima.
Nijedan razlog (izgovor) nije i ne može biti opravdanje za povređivaje svojih bližnjih; za uništavanje i prekršavanje bračnih, ljubavnih zaveta; za lomljenje srca voljenoj osobi… čak i Biblija propoveda protiv i uvrštava je u sedmu zapovest: “Ne čini preljubu”. Čak , u današnje vreme, popularni “bezazleni” “cyber sex” je preljuba, iako nema fizičkog kontakta – tu je želja i strast, požuda za drugim bićem; ispoljavanje svojih seksualnih inhibicija pred nekim drugim, bez obzira što su to reči na ekranu. Preljuba.
Preljubi pribegavaju slabe i nesigurne osobe, kao i one osobe koje ne znaju i ne umeju da vole; u preljubi traže izlaz, odgovor, rešenje, lek, zaborav…koje žele same sebi dati potvrdu da su još uvek privlačne i da vrede. A preljuba nikada nije svetlo na kraju tunela, već uvek i samo utopija u kojoj nevini najviše stradaju. Pre nego li se i nađete u takvoj ili sličnoj situaciji, ako ne mislite na partnera, a Vi pomislite na decu – kakvu im poruku time dajete, šta im time govorite i čemu ih učite? Preljuba sa sobom nosi poricanje, obmanu i laž – znači, opravdano je lagati, prikrivati istinu, izmišljati? Opravdano je imati dvostruke standarde i voditi dvostruki život?

Preljuba (možda) donosi samo trenutno zadovoljenje, a pravi neizbrisive ožiljke i posledice. Dobro razmislite vredi li staviti na kocku ljubav partnera, dece i bližnjih, zbog zadovoljavanja trenutnog, ishitrenog, glupog hira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése