2013. május 22., szerda

Testosteron za ženski libido

Nedavno je istraživanje pokazalo da žene s godinama ne prestaju biti manje zadovoljne sa svojim seksualnim životom. Istraživanje je uključivalo 1235 žena, i dok su neke od njih izjavile da osjećaju pomanjkanje seksualne želje, ili poteškoće s orgazmom, zadovoljstvo svojim seksualnim životom nije im se smanjilo.
Uspoređivane su grupe žena u 60-ima, 70-ima i 80-ima, i podaci nisu znatno odudarali po pitanju udjela žena koje su zadovoljne svojim seksualnim životom, koji je iznosio oko 67 posto. Međutim, što je s onim dijelom za koje je ustanovljeno da dolazi do slabljenja? Jedna od žena koje su najpoznatije na svijetu po svom neopadajućem seksipilu ponudila je odgovor. Doduše, upozorava da se od toga mogu dobiti akne i masna kosa. U usporedbi sa snažnim libidom i odličnim seksom, par prištića možda ne bi trebalo biti prepreka, ali medicinari su rekli da se ne znaju sve moguće posljedice.
Naime, kad su Jane Fondu upitali za mladenački izgled – pripisala ga je dobrom seksu. Koji je pak pripisala – testosteronu. Uzimala ga je od svoje 70-e i kaže da joj je seks bolji no ikada. Poticala je i druge žene da ga uzimaju, „u obliku gela, pilula ili flastera“. A nije jedina. Ove je to godine izjavio i Robbie Williams koji kaže da mu diže… libido.

Sad, svi znaju da je testosteron muški hormon, ali proizvodi ga i žensko tijelo. Doduše, nakon menopauze količina testosterona opada, a s time i libido. Neki su stručnjaci pozdravili Fondin poziv ženama da uzimaju testosteron, uz napomenu da će on također potaći „jačanje samopouzdanja, bolje raspoloženje i više energije“. Rekli su i da pažljivo odmjeravanje količine može spriječiti neželjene pojave kao što su masna kosa, rast dlaka i prištići, zbog kojih se Jane na koncu ipak odrekla testosterona.
Drugi međutim upozoravaju da nisu poznati dugoročni učinci uzimanja hormona.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése