2013. május 19., vasárnap

Da li žene mogu da ulaze u seksualne odnose bez emocija?

Na žensko seksualno ponašanje utiče mnogo faktora koji mogu da ih ograničavaju u seksu, a to su prvenstveno – psihologija, biologija, evolucija i vaspitanje. Takav teret ženama itekako onemogućava da se u seksu ponašaju kao muškarci. 
Na žensko seksualno ponašanje utiče niz elemenata koji ih ograničavaju u seksu, a to su prvenstveno – psihologija, biologija, evolucija i vaspitanje
Muškarcima je oduvek bila privlačna ideja o seksu bez emocija sa više partnerki. Žene su opet s druge strane bežale od takvog ponašanja jer nije bilo društveno prihvatljivo. Situacija je danas potpuno drugačija i sve je više žena koje žive pravu seksualnu slobodu.
Ipak, koliko god to teško bilo priznati nekim ženama, kada je o seksu reč, muškarci i žene su različiti. Istina je da postoje žene koje mogu da imaju seksualni odnos s muškarcem uz kojega ih ne vežu emocije, ali većina ih ipak ne zna igrati prema tim pravilima. Možda se upuste u takav odnos, ali s vremenom se pojave emocije i tu priča postaje zapetljana. Zašto? Zato što su različiti.
PSIHOLOŠKA OGRANIČENJA
Psihologija u životu žene igra veoma važnu ulogu – bila žena toga svesna ili ne. Uzmimo, na primer, da je žena usamljena i nedostaje joj nežnosti. Ona počinje da primećuje prijatelja kojeg poznaje godinama i odluči se na seks bez emocija s njim. Iako je svesna da je reč o muškarcu sa kojim nema nikakvih zajedničkih emocija i koji menja žene češće nego veš, ona vremenom počne da ga gleda drugačije. Zbog seksa, bliskosti, ali i orgazma, ona jednostavno počne da se fokusira na njegove pozitivne strane i odjednom joj se on učini kao savršen muškarac za nju iako je to čista iluzija. Neki stručnjaci kažu da je to jednostavno tako u ženskom psihološkom kodu i da su žene nakon seksa sklone da zanemare ili svesno izbegavaju da vide muškarčeve mane i da uveravaju sebe da će se on promeniti, što je velika obmana.
ŠTA HORMONI IMAJU SA TIM
U seksualnom ponašanju žene nikako ne sme da se zaobiđe ili umanju uticaj biologije ili bolje rečeno, hormona. Naime, žena tokom seksa otpušta oksitocin. To je hormon koji se u telu javlja i nakon porođaja i tokom dojenja. Oksitocin doprinosi zbližavanju i osećaju sigurnosti i pripadnosti. Upravo taj hormon čini da žene neobavezan seks počnu da doživljavaju kao ljubav i pravu vezu koja znači puno više nego što se na prvi pogled čini. Ona se veže. On ne. Zatim ona kaže: "Mislim da te volim". On s druge strane na to ne odgovara, ali u glavi misli: "Ovako se nismo dogovorili. Ovo je seks bez obaveza na koji si i ti pristala".
I VASPITANJE OGRANIČAVA
Na seksualno ponašanje žene u ogromnoj meri utiče i vaspitanje. Ono što su vam govorili u detinjstvu ima ogromnu snagu, hteli vi to da priznate ili ne. Iako su danas vremena prililno drugačija, činjenica je da još uvek postoje dvostruki kriterijumi. Načelno se ženama priznaje njihova seksualna sloboda, ali društvo još uvek osuđuje žene koje brzo i jednostavno menjaju partnere. Ruku na srce to rade i same žene, baš zbog toga što su ih tako vaspitali. Da, na svesnom nivou žene same sebi govore da su samostalne i da mogu da prave svoje izbore, ali duboko u njima mala devojčica ih upozorava da je preslobodno seksualno ponašanje loše i da kazna sigurno sledi.
Dakle, prema svemu navedenom, ženska seksualnost nije jednostavna i na nju utiče čitav niz faktora. Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da se žene teže nose sa seksom bez emocija. One koje ipak odlučuju da se upuste u takvo ponašanje treba da stalno budu svesne da nije reč o ljubavnoj vezi već o druženju dvoje ljudi koje ne nosi nikakve obaveze.
EVOLUCIJA? MA, I ONA JE ODGOVORNA
Možda je to istini za volju nepravedno, ali žene imaju drugačije istorijsko nasleđe od muškaraca. Pripadnici jačeg pola su kroz istoriju bivali ohrabrivani na osvajanja, uključujući i osvajanja žena. Žene su vekovima usmeravane na čuvanje porodice, svijanje gnezda i potragu za stabilnim i sigurnim vezama. Takvo dugotrajno nasleđe ne može da se ignoriše i sastavni je deo života svake žene – htele one to da priznaju ili ne. Čak i u najmodernijoj ženi vrlo širokih shvaćanja čuči

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése