2013. május 19., vasárnap

Je li vam se dogodio emocionalni seks?

Emocionalni seks – to je kad stalno mislite o kolegici s posla, šaljete dvosmislene SMS poruke i sate provodite u chatu s osobom s kojom niste u vezi. Umirujete se spoznajom da je to prijateljstvo u kojem nema seksa, ali to je samoobmana
Početak je uvijek bezazlen. Sprijateljite se sa seksi suradnicom i usput vam je da je nakon posla vozite kući. Na Facebooku se sprijateljite s bivšom djevojkom i počnete se intenzivno prisjećati prošlih dana. Uskoro shvatite da svaki slobodni trenutak provodite s tom osobom. Potpuno vas obuzima. Ni o čemu drugome više ne mislite i osjećate kako vam srce jače lupa kada vidite njezin SMS. Nakon dugog vremena, osjećate se puni života.
No, postoji mali problem. U braku ste ili u dugotrajnoj vezi, niste bez obaveza. Sami sebe smirujete konstatacijom da to nije prevara, nego samo običan chat, nema tu seksa, samo ste prijatelji.
Ipak, nije to baš tako. Ok, nema seksa. Ili, JOŠ UVIJEK nema seksa. Ali imate emocionalnu vezu, koja može biti puno intenzivnija, senzualnija i zavodljivija od samog fizičkog seksa. To što vam se događa nazovimo – emocionalni seks.

Što je emocionalni seks?
Emocionalni seks je prijateljstvo koje se pretvorilo u odnos koji proizvodi osjećaj identičan romantičnoj ljubavi. Može se manifestirati na niz različitih načina – emocionalno, čežnjom, verbalno ili virtualno. Prijateljstvo se pretvara u emocionalni seks kada – pri pomisli na drugu osobu – naše žlijezde luče hormone koje stvaraju osjećaj ugode, zaljubljenosti. Kontakti s tom osobom polako se pretvaraju u neku vrstu ovisnosti.
Svi ti uskomešani osjećaji ne znače ono što ćete vjerojatno pomisliti – da vas je sudbina napokon navela na osobu koja vam je suđena, na ljubav vašeg života. To samo znači da je vaš mozak pod utjecajem hormona ljubavne ugode. Biokemičari su došli do zaključka da je učinak te kemije dvojak – ona nastaje kao reakcija na osobu i istodobno pojačava veze s njom. To se posebice odnosi na žene, koje proizvode više oksitocina – hormona koji stvara osjećaj privrženosti drugim osobama.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése