2013. május 19., vasárnap

Oralni seks bolesti

Za početak ćemo nabrojati najčešće i najopasnije spolno prenosive bolesti, s kojima se možete zaraziti tijekom nezaštićenog oralnog seksa. To su: hepatitis, sifilis, gonoreja (ili triper) i genitalni herpes - o kojem smo već pisali (članak možete potražiti u arhivu rubrike «Zdravlje i seks»). Tijekom oralnog seksa se možete zaraziti i virusom HIVa, koji uzrokuje neizlječivu bolest AIDS. Ta je opasnost možda nešto manja nego kod klasičnog seksa, dakle vaginalne penetracije, ali svejedno postoji. Krenimo s posljednjom bolešću.
Prijenos virusa HIV
Virus HIVa može biti prisutan u muškom ejakulatu, ali isto tako i u predejakulatu, pred sjemenoj tekućini. Međutim, to ste najvjerojatnije, već znali. Nešto je manje poznato da je opasnost od zaraze virusom HIVa za heteroseksualnog muškarca veća ako žena, s kojom ima spolni odnos, tijekom njega ima menstruaciju. Naime, virus HIVa je najkoncentriraniji u krvi.
Kako se ovoga puta usredotočujemo na oralni seks, recimo više o opasnosti kod takvog spolnog akta. Prijenos virusa HIVa mnogo je nevjerojatniji kod oralnog seksa nego kod nezaštićenog analnog ili vaginalnog odnosa. Svejedno, moguć je prijenos zaraze, a sigurno je da nitko ne želi biti dijelom tog malog postotka pojedinaca koji su se zarazili na taj način. Inače, mogućnost zaraze HIVom, kod oralnog seksa, je manja ako onaj koji ga upražnjava ima zdrave i neozlijeđene usnice, desni i usnu šupljinu. Naravno, mogućnost zaraze bitno je povećana ako muškarac ženi ejakulira u usta ili ako liže njenu vaginu, dok ona ima menstruaciju.

Herpes i oralni seks

Herpes se lako prenese s genitalija na usta, posebno kod nezaštićenog oralnog seksa. Poznamo dvije vrste: herpes simpleks virus 1 i herpes simpleks virus 2. Prvi se običajno pojavljuje na usnicama, a drugi na spolovilima. Herpes može biti vrlo varljiv, jer ga može prenositi osoba na kojoj nema vidljivih vanjskih znakova zaraženosti. Mogućnost prijenosa bitno je manja kada se oboljela osoba izvan najzaraznijeg perioda tijeka bolesti.
Tijekom oralnog seksa teško ćete se zaraziti gonorejom (triperom) ili sifilisom. Inače, kod tih je oboljenja dobra novost to što ih se najčešće može potpuno izliječiti antibioticima, dok se herpes može pojaviti u kroničnom obliku, kojeg je izvanredno teško dovesti u barem podnošljivo stanje.
Što možemu učiniti?
Neki stručnjaci preporučuju da barem jedan sat prije nezaštićenog oralnog seksa ne operete zube, jer četkanjem možete prouzročiti blago krvarenje desni. Jedan od načina zaštite je i da prije seksa pregledate genitalije osobe s kojom idete u krevet. Iako zvuči vrlo nepraktično, takav vam postupak može uštedjeti vrlo neugodne posljedice. Kako bilo da bilo, prije svakoga se seksa zaštitite kondomom. Posebno kada osoba, s kojom mislite imati spolni odnos, nije vaš stalni partner. Nikako ne odustajte od kondoma prije nego što se oboje testirate. Konačno, zdravlje je na prvom mjestu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése