2013. május 19., vasárnap

Prijapizam

Prijapizam je dugotrajno nabreknuće (erekcija) uda koje nije izazvano čulnim podražajima. Stanje je rijetko i bolno, a obično je posljedica iznenadnog, neobjašnjivog zastoja u istjecanju krvi iz nabreklog uda. Međutim, ponekad prijapizam može biti posljedica bolesti ili ozljede živaca u leđnoj moždini, koji upravljaju erekcijom.

Opasnosti prijapizma

Bez obzira na uzrok, prijapizam je ozbiljno oboljenje: ako abnormalna erekcija traje dulje od 3 do 4 sata, spužvasta tkiva uda mogu se trajno oštetiti i time doživotno onemogućiti erekciju.

Što poduzeti?

Ako imate bolnu erekciju koja traje bez očitog razloga, nemojte gubiti vrijeme na pokušaje da stanje riješite hladnim oblozima ili drugim "kućnim" mjerama, već odmah otiđite u najbližu bolnicu.

Liječenje prijapizma

Prijapizam je oboljenje koje zahtijeva hitnu intervenciju, a jedino je rješenje operativni zahvat kojim se obilazi začepljenje i time omogući krvi da se isprazni iz uda i vrati u krvotok. Rana obično zacijeli za nekoliko dana i - ako je operacija izvedena na vrijeme - s vremenom ćete opet imati normalne erekeije.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése