2013. május 19., vasárnap

Kako da uskladite sex drive

Svako od nas pripada određenom tipu libida. Šta raditi ako vaši nisu u skladu? Otkrijte na koji način parovi s neusklađenim tipovima libida mogu da prevaziđu ovaj problem na putu ka zadovoljstvu.
Dr Sandra Pertot radi kao seksualni terapeut preko 30 godina i razgovarala je sa stotinama parova, kao i sa individualnim pacijentima. Tokom tog perioda počela je da primećuje obrasce ponašanja i karakteristike ličnosti koje je grupisala u 10 vrsta libida. Naravno, nisu u pitanju naučno proverljivi koncepti, već pojednostavljen način opisivanja parova, njihove međusobne interakcije kao i razlika u seksualnim željama i izražavanju.
Koji su najčešći tipovi?
Erotični tip koji opisujem – uživa u čestom i avanturističkom seksu – je upravo onaj koji u našoj kulturi važi za najpoželjniji. Ipak, postoji i drugačiji način da izrazite svoju seksualnost. Postoji verovanje da ukoliko ne doživite ''uzavrelu strast'' nešto propuštate. Vaš seksualni život može biti veoma zadovoljavajući i ispunjen, čak i ako odnosi nisu učestali ili su nežni i tihi.
Šta raditi ukoliko vaše želje nisu usklađene sa partnerovim?
Različit tip libida ne bi trebalo da bude problem, ukoliko ste u stanju da prihvatite i poštujete razlike. Ono što može da nanese štetu vezi je način na koji interpretiramo razlike. Susretala sam se sa muškarcima koji su govorili svojim partnerkama: ''Ti si frigidna, šta nije u redu sa tobom?'' ili ''Tebi sigurno nije stalo do mene kada ne želiš seks onoliko koliko ga ja želim'', kao i sa ženama koje su smatrale da su njihovi partneri bezosećajni, jer stalno žele seks i ne obraćaju pažnju na njihova osećanja. Prezir prema načinu na koji drugi ispoljavaju svoju seksualnost je ono što narušava vezu, a ne same razlike.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése