2013. május 19., vasárnap

Kontracepcijske pilule ubijaju strast

Kontracepcijske pilule su možda potaknule seksualnu revoluciju no nova studija ukazuje da je pilula, uzrokovala i opadanje seksualne želje kod žena. Kondomi imaju sasvim suprotan efekt. Kontracepcijske pilule imaju i niz neželjenih nuspojava poput debljanja, glavobolja, mučnina, promjene raspoloženja ili razvoja tromba no najnovije istraživanje ukazuje da milijuni žena zbog njih gube i interes za seks.
Ispitivanje na više od 1.000 mladih žena na njemačkom Sveučilištu Heidelberg pokazalo je da oralna kontracepcija kod žena dramatično smanjuje razinu seksualne želje i uzbuđenosti tijekom seksualnog odnosa. I druge hormonalne metode imaju isti efekt. Nakon 50-tak godina korištenja danas ovu vrstu kontracepcije uzima 100 milijuna žena širom svijeta.
Istovremeno, ustanovljeno je da kondomi i druge metode zaštite putem fizičke barijere povećavaju uzbuđenost više nego seksualni odnos bez ikakve zaštite. Znanstvenici špekuliraju da je ovo možda posljedica utješne spoznaje da su zaštićene od trudnoće.
U Velikoj Britaniji na piluli je 28 posto žena, a znanstvenici kažu da će barem jedna šestina iz ove grupe patiti od smanjenog libida. No zašto pilula ima ovakvo djelovanje? Kako bi zaustavila ovulaciju pilula sadrži umjetne hormone slične seksualnim hormonima estrogenu i progesteronu. No prilikom sprečavanja ovulacije smanjuje se razina testosterona - hormona koji potiče seksualnu želju.
'Tvari koje utječu na ženske hormone mogu imati neželjeni utjecaj i na seksualnost no one o tome nisu informirane," kaže dr. Irwin Goldstein, urednik Journal of Sexual Medicine, u kojem je publicirana nova studija.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése